Byggefakta forside
Udbud og Licitationer

Covid-19 – Status i den danske byggebranche

Alle er enige om at fremtiden i byggebranchen er usikker lige nu. Men flere offentlige investeringer og almene boligprojekter er måske på vej. Vi har samlet overblikket her.

Højhus byggeri med blå himm

Byggebranchen har en afgørende betydning for dansk økonomi, og rigtig mange arbejdspladser står på spil. Den gode nyhed er, at arbejdet forsætter på de fleste af de danske byggepladser og leverandører melder fortsat også om uhindret produktion. En lang række af landets største byggeentreprenører har taget flere forholdsregler i brug i kampen mod coronavirussen, der er dog enighed om, at fremtiden ser usikker ud. Og det er svært at forestille sig et scenarie, hvor branchen ikke bliver påvirket negativt af virussen.

Læs hele artiklen på Licitationen: Overblik: Sådan påvirkes byggeriet af coronavirussen

Vi overvåger byggeriet tæt og opdaterer løbende vores Projektdatabase.  Bliv opdateret om alle kommende byggeprojekter.  Prøv Projektdatabasen gratis - klik her >>

Offentlige investeringer i byggeriet bør fremrykkes

DI skriver da også i deres seneste pressemeddelelse, at de nu hører fra virksomhederne, at mange offentlige kunder er begyndt at annullere eller udskyde ordrer og leverancer med henvisning til den aktuelle coronakrise. De opfordrer på det kraftigste myndighederne til at holde fast i de eksisterende kontrakter og igangsætte anlægs- og renoveringsarbejder hurtigst muligt.

Kommunernes anlægsloft bør lempes 

Hele corona-situationen har også medført, at brancheorganisationerne Dansk Byggeri, Dansk Arkitektvirksomheder, FRI og BAT Kartellet opfordrer finansministeren og Folketinget til at lade kommunerne bryde anlægsloftet, hvis det sker på en klimarigtig måde. Der er nemlig mange kommunale bygninger, der med fordel kan blive energiforbedret. Et initiativ, der kan holde hjulene igang i byggebranchen og på den måde understøtte økonomien - og hjælpe klimaet.  

Læs pressemeddelelsen fra Dansk Byggeri: Lad kommunerne bryde anlægsloftet og hjælpe de trængte byggevirksomheder - og klimaet

byggeplads

Flere aktører planlægger at sætte gang i flere byggeopgaver

Der er også stor fokus på at holde hjulene i gang i og omkring branchen. Regeringen har lanceret flere hjælpepakker, der skal sikre overlevelse for stor og små erhvervsdrivende. Kommuner fremrykker betalinger til deres samarbejdspartnere, og kigger på om nogle byggeopgaver kan fremrykkes. Flere boligforeninger har også været ude og sige, at de kigger på, hvilke byggeprojekter der kan fremrykkes og sættes i gang tidligere end planlagt.

Se blandt andet udmeldelsen fra Himmerland boligforening:
https://www.abhim.dk/seneste-nyt/nyt-fra-os/vi-fremrykker-haandvaerkeropgaver

Derudover har Boligkontoret Århus fremrykket håndværkeropgaver for 3 mio. kr. som en hjælp under coronakrisen. Aarhus Kommune vil også fremrykke renoverings- og byggeopgaver. Læs hele artiklen her.

Artikel fra Ejendomswatch: Flere almene boligselskaber følger trop og fremrykker betaling af håndværkere

453 almene boligprojekter står i kø, hvis der frigives ekstra midler fra Landsbyggefonden

En samlet branche, anført af formændene/direktørerne for Dansk Erhverv, Dansk Byggeri, Fagbevægelsens Hovedorganisation, BAT-kartellet, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Boligselskabernes Landsforening, Danmarks Arkitekt Virksomheder og De Almene Boliger, har anbefalet regeringen at aktivere 18,4 milliarder kr. fra Landsbyggefonden, hvor mere end 453 projekter i den almene boligsektor står i kø.

Projekterne er ifølge BAT-kartellets sekretariatschef Gunde Odgaard fordelt over hele landet og kan derfor bredt geografisk medvirke til at holde hånden under byggesektoren i særdeleshed og beskæftigelsen generelt.

Hør hele interviewet med Gunde Odgaard her.

covid-19-antal-projekter-splash