Hvad er DGNB?
DGNB står for Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen og er et af Europas første certificeringssystemer for bæredygtigt byggeri. I Danmark administreres det af Green Building Council Denmark og bruges til at vurdere byggeprojekter ud fra en helhedsorienteret tilgang, der favner en række DGNB kriterier.
Det unikke ved DGNB certificering er, at det ikke kun tager højde for det miljømæssige aspekt, men tager højde for alle disse kriterier:
- Miljømæssig kvalitet: Materialevalg, energiforbrug, affaldshåndtering og påvirkning af lokalområdet
- Økonomisk kvalitet: Levetidsomkostninger (LCC), driftsøkonomi og bygningens fremtidige værdi
- Social kvalitet: Indeklima, komfort, tilgængelighed og brugertilfredshed
- Teknisk kvalitet: Kvaliteten af udførelsen, robusthed og brandsikkerhed
- Proceskvalitet: Planlægning, byggeproces og kvalitetssikring
DGNB byggeri dækker således hele byggeriets livcyklus. DGNB-certificering gives i tre niveauer alt efter, hvor godt byggeprojektet performer kan det opnå sølv, guld eller platin-certificering.
Hvorfor efterspørger bygherrer DGNB-certificeret byggeri?
Kravene til bæredygtighed er eksploderet, og fra 1. januar 2023 blev der indført klimakrav i bygningsreglementet. Det betyder, at alt nybyggeri skal kunne dokumentere sin klimapåvirkning gennem en livscyklusvurdering (LCA). I 2024 blev CO2-grænseværdierne atter skærpet, og det betyder bl.a., at flere offentlige udbud oftere og oftere indeholder specifikke DGNB certificering krav, og de private bygherrer følger trop.
Derudover bruger virksomheder også DGNB til at levere konkret dokumentation for deres ESG-indsats (Environment, Social, Governance), hvilket kan være afgørende for vigtige stakeholders som investorer, samarbejdspartnere og kunder. Især i en tid, hvor mange arbejder målrettet med grøn omstilling, så er det relevant og vigtigt med samarbejdspartnere, der kan levere på dette også.
DGNB byggeri er med andre ord blevet et kvalitetsstempel, som både bygherre stiller efter og slutbruger ser efter.
Hvordan spiller du dig stærkere med DGNB?
Hvis du som entreprenør, underleverandør eller rådgiver har erfaring med DGNB-certificeret byggeri, så er det på tide, du bruger det aktivt i din forretning.
- Dokumentere grønne kompetencer: En DGNB certificering er et håndgribeligt bevis på, at du har erfaring og mestrer bæredygtige metoder og materialer
- Bevise din kvalitet: Ordningen stiller høje krav til proces og teknisk udførelse og det kan du bruge aktivt, når du byder på opgaver
- Differentiere dig fra dine konkurrenter: I et marked med mange om buddet kan erfaring med DGNB byggeri være den afgørende faktor, der får en bygherre til at vælge netop dig
Fremtidens byggeprojekter er grønne, og kravene vil nok kun blive skærpet. DGNB-certificering og bæredygtigt byggeri handler ikke kun om byggeprojekter. Det handler også om positionering. Og fremtiden tilhører de virksomheder, der kan dokumentere kompetencer og dygtighed inden for bæredygtigt byggeri - bl.a. ved at kunne fremhæve bidrag til byggeprojekter, der lever op til DGNB certificering krav. Hvis du vil have et overblik over, hvor meget DGNB-certificeret byggeri udgør af det samlede byggeri kan du finde svaret i Bæredygtighedsrapporten 2025.