Byggefakta forside
Ugens projekt

109 år gammel bygning får nyt hjerte(rum)

KVUC flyttede i 2005 ind i en gammel kontorbygning, som mangler et centralt samlingssted med plads til alle - det bliver der nu lavet om på.

109 år gammel bygning får nyt hjerte(rum)

Københavns voksenundervisningscenter (KVUC) flyttede i 2005 ind i Københavns Energis gamle kontorbygning på Vognmagergade midt i København. Bygningen har mange kvaliteter, men der mangler et rum, hvor alle kan samles. Det bliver der lavet om på nu.

KVUCs bygning blev i 1912-1913 opført til Københavns Belysningsvæsen (senere Københavns Energi) efter alle kunstens regler. Men i funktionen som skole er der en klar mangel. Kontorbygningen er ikke født med en aula – der mangler et centralt samlingssted med plads til alle, et hjerte for skolen. Det er arkitekterne fra LAARK, der har fået opgaven med at ”transplantere” et nyt hjerterum ind i bygningen. Og til finansieringen har A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal bidraget.

2022-uge20-ugens-projekt-hjerterum-960

Visualisering mod scenen. Billedkreditering: LAARK ApS

De rette dimensioner

Udgangspunktet for projektet er den oprindelige parkeringskælder, der indtil nu har været anvendt som aula – et langt og smalt rum med gennemkørsel gennem hele bygningen. Den første opgave bliver således at skabe et rum med de rette dimensioner. Det sker ved at ”grave” sig ind i de tilstødende gymnastikrum, så de inddrages i rummet. Samtidig udskiftes og hæves det eksisterende gårddæk.

Resultatet bliver en aula på 800 m2, der samtidig kan fungere som studiesal og til undervisning.

Mødet mellem nyt og gammelt

Projektets vision inddrager både de historiske værdier og bygningens nye funktion. ”En del af arbejdet har været at finde bygningens gamle identitet”, fortæller Michael W. Laungaard, arkitekt og indehaver af LAARK. ”Samtidig er urbanisme og mangfoldighed en væsentlig del af skolens identitet”, fortæller han videre. Løsningen er blevet et differentieret udtryk. Hvor hovedingredienserne er de kraftige betonkonstruktioner, som blotlægges og skaber et råt udtryk, kombineret med varme elementer i træ.

2022-uge20-ugens-projekt-hjerterum-960-2

Visualisering fra scenen. Billedkreditering: LAARK ApS

Et unikt loft

Godt lys og god akustik kan være en udfordring, når man indretter en aula i en gammel parkeringskælder. Her er arkitekterne fra LAARK gået sammen med designerne fra Grape om en unik løsning. ”Loftet skal sættes i scene”, fortæller Michael W. Laungaard.

Den nye konstruktion, der erstatter det nuværende gårddæk, udføres som vaffeldæk med glastag. Trækassetterne bliver en væsentlig del af rummets visuelle udtryk samtidig med, at de har en akustikregulerende funktion. Derudover er der arbejdet meget med lyssætningen, der skal spille sammen med det naturlige ovenlys.

Arbejdet begynder nu

Det blev Tømrer- og Snedkermester Jacob Pedersen, der løb med opgaven, og arbejdet begynder lige straks.

Vil du have detaljer om flere projekter som dette? - prøv vores Projektdatabase gratis i dag

 

Projektdetaljer

 1. Adresse: Vognmagergade 8, 1120 København K
 2. Start: Maj 2022
 3. Slut: Maj 2023
 4. Stadie: Byggeplads etableres
 5. Bygningsart: Ombygning / renovering
 6. Areal: 800 kvadratmeter
 7. Budget: 23 mio. kr.

Deltagere

 1. Bygherre: Københavns Voksen Uddannelses Center
 2. Totalrådgiver:  LAARK ApS
 3. Arkitekt: LAARK ApS
 4. Ingeniør: Bang & Beenfeldt A/S
 5. Ingeniør (el): Gert Carstensen A/S
 6. Hovedentreprenør: Tømrer- og Snedkermester Jacob Pedersen A/S