Byggefakta forside
Ugens projekt

Tivoli Friheden etablerer ny koncert-ø

Der venter helt nye musikalske oplevelser i den aarhusianske forlystelsespark. Fundamentet til en ny udendørs scene er lagt, og kunstneren, der skal indvie scenen, er netop blevet offentliggjort.

Tivoli Friheden er netop gået i jorden med et ambitiøst projekt, hvor hele forlystelsesparkens koncertområde gentænkes med henblik på en optimal oplevelse for både artister og gæster. Vandløbet gennem Tivoli Friheden får en ny slyngning, så der dannes en ny ø. Her opføres en ny bygning med udendørs scene og restauranter.

Den nye scenebygning er tegnet af arkitektfirmaet Gjøde & Partnere i samarbejde med Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma. Bygningen udføres som en cirkulær konstruktion, hvor scenen udgør den ene halvdel, mens den anden halvdel bliver i tre etager, hvor de to nederste indrettes med restauranter. Øverste etage er forbeholdt de optrædende - her indrettes et såkaldt ”green room”. I kælderplan etableres centralkøkken og lager. Samlet udgør bygningen ca. 2.400 etagemeter.

Faktisk er der ikke tale om én bygning, men to meget tætstående bygninger. Konstruktionerne er adskilt, så lyden fra scenen ikke forplanter sig til restauranterne. Et lydisolerende lag mellem de to konstruktioner er yderligere med til at sikre madro, mens musikken spiller på scenen. De to konstruktioner bindes sammen af en skærm i perforeret zink med bagbelysning, der kan sætte stemningen alt efter dagens arrangement. På taget sluttes af med solceller, der kan give et CO2-neutralt tilskud til bygningernes energiforbrug.

Up-uge40-sol-over-Aarhus-jpg

Billedkreditering: Gjøde & Partnere Arkitekter ApS

For en udendørs scene vil det altid være en udfordring at lyden kun når de ører, den er tiltænkt. Derfor er scenen vendt i forhold til den nuværende friluftsscene. Dermed vender den væk fra de nærmeste naboer, og det bliver muligt at spille en smule højere end nu.

”Målet er at bygge landets bedste udendørs scene”
- Henrik Olesen, Tivoli Friheden

Ud over selve bygningen, er et større anlægsarbejde også undervejs. Terrænet foran scenen bearbejdes så alle de 15.000-17.000 gæster får både god lyd og godt indkig. Området afgrænses af det nyanlagte vandløb samt nyplantede træer.

Entreprenørfirmaet Poul Pedersen har som hovedentreprenør fået det overordnede ansvar for udførelsen af byggeriet. Arbejdet begyndte i august og skal være færdigt 1. maj næste år. Byggeriet skal afleveres til tiden, for det er netop offentliggjort, at Tina Dickow med gæster har fået æren af at indvie den nye scene d. 6. maj 2022.

 

Projektdetaljer

 1. Adresse: Skovbrynet 5, 8000 Aarhus C
 2. Start: August 2021
 3. Slut: Maj 2022
 4. Stadie: Byggeplads etableres
 5. Bygningsart: Nybyggeri
 6. Areal: 2.400 m2
 7. Budget: Ca. 80 mio. kr.

Materialer

 1. Råhus:  Beton
 2. Facade: Beton, Glas/alu, zink (skærm)
 3. Tag: Tagpap

Deltagere

 1. Bygherre: Tivoli Friheden A/S
 2. Arkitekt: Gjøde & Partnere Arkitekter ApS
 3. Ingeniør: Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
 4. Landskabsarkitekt: Gjøde & Partnere Arkitekter ApS
 5. Hovedentreprenør: Entreprenørfirmaet Poul Pedersen A/S