Byggefakta forside
Ugens projekt

Thisted Museum sætter byggearbejdet i gang

Allerede i næste uge begynder transformationen af gamle bygninger til et moderne museum i Thisted.

Thisted Museum sætter byggearbejdet i gang

Allerede i næste uge rykker håndværkerne ind i Jernbanegade i Thisted. Og så begynder transformationen af de gamle bygninger til et moderne museum.

Thisteds nye lokalhistoriske museum får adresse lige over for det eksisterende Thisted Museum. Her har museet erhvervet bygningerne i nr. 11-15. Efter en større ombygning og tilføjelse af nye tilbygninger, får byen ca. 2.000 opdaterede kvadratmeter til formidling af områdets historie. Projektet gennemføres med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Thisted Kommune.

Projektet er udarbejdet af arkitekterne fra Loop Architects fra Aarhus, der har flere udstillingsbygninger på samvittigheden. De har til projektet i Thisted allieret sig med udstillingsspecialisterne fra JAC Studios, lysdesignere fra Fortheloveoflight og A&I Rådgivende Ingeniører.

Allerede i næste uge rykker håndværkerne ind i Jernbanegade i Thisted

Billedkreditering: Loop Architects A/S

Fra adskilte bygninger til et samlet museum

Det mest synlige nye element, som arkitekterne har tilføjet, er ”Kilen”, der skal binde de eksisterende bygninger sammen. Tilbygningen udføres i glas og corten-stål med to niveauer. Første niveau ligger i museumsgården og danner en kolonnade i forlængelse af den nye indgang og foyer samt et overdækket område, som giver plads til udendørs aktivitet. Andet niveau er en indendørs forbindelsesgang med visuel kontakt til museumsgården.

En anden del af udbygningen bliver mindre synlig. Under gårdrummet etableres ”Flintminen”, et udstillingsrum på ca. 100 m2, hvor de kommende gæster vil kunne studere genstande f.eks. pilespidser fra oldtiden og stenalderen i en topmoderne grotte.

Overordnet set får de eksisterende bygninger lov til at bevare deres nuværende ydre udtryk, men facaden får ny farve, som skal binde bygningerne sammen med det eksisterende museum på den anden side af vejen.

Nyt museum i Thisted

Billedkreditering: Loop Architects A/S

Fokus på genanvendelse

Det har fra begyndelsen været en bunden opgave at genanvende så meget som muligt fra de eksisterende bygninger, fortæller Morten Nymann, direktør og partner i Loop Architects. Det miljømæssige aspekt har været vigtigt for museet, og i den sammenhæng er de bedste ressourcer, dem man ikke bruger.

Således får et gulv i travertin-fliser lov til at leve videre, mens gulvet i den nyere bygning blot rettes ud med microcement, og nogle af de eksisterende vinduer renoveres. Dertil bevares flere elementer i bygningerne, som trapper og elevator, der samtidigt vil være med til at give det nye museum karakter.

Projektet er udarbejdet af arkitekterne fra Loop Architects fra Aarhus

Billedkreditering: Loop Architects A/S

Lys og mørke

En væsentlig del af transformationen til museum handler om at åbne bygningerne op og trække lys ind. Men der leges også med mørke kontraster i de kommende udstillingsrum, hvor mørke overflader og folie på glasfacaden dæmper lyset og fremhæver de oplyste elementer.

Lokal entreprenør

Der er netop indgået kontrakt med den lokale entreprenør Tømrerfirma M.C. Overgaard A/S, der som hovedentreprenør får ansvaret for udførelsen af byggeriet. Arbejdet begynder, som tidligere nævnt, i næste uge, og det nye museum forventes indviet til juli 2023.

Vil du have detaljer om flere projekter som dette? - prøv vores Projektdatabase gratis i dag

 

Projektdetaljer

 1. Adresse: Jernbanegade 11-15, 7700 Thisted
 2. Start: Marts 2022
 3. Slut: Juli 2023
 4. Stadie: Licitationsresultat
 5. Bygningsart: Ombygning, tilbygning
 6. Areal: Ca. 2.000 kvadratmeter
 7. Budget: Ca. 24 mio. kr.


Deltagere

 1. Bygherre: Museum Thy S/I
 2. Bygherrerådgiver: Niras A/S
 3. Totalrådgiver: Loop Architects A/S
 4. Arkitekt: Loop Architects A/S
 5. Ingeniør: A&I Rådgivende Ingeniører A/S
 6. Arkitekt (udstilling): JAC Studios
 7. Lysdesign: Fortheloveoflight ApS
 8. Hovedentreprenør: Tømrerfirma M.C. Overgaard A/S