Byggefakta forside
Ugens projekt

Nyt byggeri til Blå Kors i Herning

Gadens folk i Herning kan se frem til helt nye faciliteter.

Blå Kors har drevet varmestue og herberg i Bethaniagade i 30 år, og deres bygninger var både nedslidte og uhensigtsmæssigt indrettet. Derfor er Herning Kommune trådt til med en hjælpende hånd. Kommunen har købt grunden og bygger ny varmestue og herberg. Ligeledes er der blevet plads til 10 skæve boliger i projektet. Blå Kors vil fortsat stå for driften, når byggeriet står færdigt.

Herning Kommune har valgt Skala Arkitekter til at gøre visionerne til virkelighed. De har som totalrådgiver udarbejdet projektet i samarbejde med Ingeniørgruppen Vestjylland.

Up-uge34-blaa-kors3

Billedkreditering: Skala Arkitekter A/S

I det nye byggeri bliver der plads til varmestue med tilhørende køkken, der kan fungere som samlingssted for byens udsatte borgere. Ligeledes indrettes herbergpladser, der kan give midlertidigt husly til 6 personer. Endeligt indrettes der 10 såkaldte ”skæve boliger” i de øvrige etager. Boligerne bliver på 1½ værelse med eget køkken.

Projektet omfatter i alt opførelse af ca. 1.000 m2 nybyggeri. Mod Bethaniagade opføres randbebyggelse i tre etager, der indpasses i forhold til naboejendommene. Bygningen nedtrappes med bagbebyggelse i en til to etager. Arkitektonisk skal bygningen komplementere den eksisterende bebyggelse i området. Der er således valgt en rød tegl fra Egernsund Tegl, som matcher de omkringliggende bygninger.

Up-uge34-blaa-kors4

 

De nye bygninger til Blå Kors støttes af både Statens Kunstfond og Realdania. Med midlerne af kunstfonden har kunstneren VOS fået opgaven at udsmykke facaden i stueplan. Her vendes og bearbejdes stenene, og der tilføjes keramiske elementer. VOS, der går under det borgerlige navn Thomas Poulsen, har i øvrigt erfaringer fra lignende byggeri – nemlig Mændenes Hjem i Istedgade.

Up-uge34-blaa-kors2

 

Med midlerne fra Realdania er der blevet mulighed for forskellige tiltag på bæredygtighedsområdet. Der er udarbejdet LCA-analyse og bygningen opføres efter energikravene i BK2020. Derudover er der regnvandsopsamling, grønne tage og FSC-certificeret træ.

Herbergets nuværende beboere er midlertidigt genhuset, og de eksisterende bygninger er nedrevet. Thyholm Murer er valgt som hovedentreprenør og er så småt ved at gøre byggegrunden klar til det nye byggeri. Ifølge planen er bygningen klar til indflytning næste efterår.

Up-uge34-blaa-kors

 

Projektdetaljer

 1. Adresse: Bethaniagade 26, 7400 Herning
 2. Start: August 2021
 3. Slut: Oktober 2022
 4. Stadie: Byggeplads etableres
 5. Bygningsart: Nybyggeri
 6. Areal: Ca. 1.000 m2
 7. Budget: 32 mio. kr.

Materialer

 1. Råhus: Beton (element)
 2. Facade: Tegl
 3. Tag: Tag-pap, Grønne tage
 4. Varme: Gulvvarme, Radiator
 5. Varmekilde: Fjernvarme
 6. Gulv: Epoxy
 7. Vinduer: Træ/alu

Deltagere

 1. Bygherre: Herning Kommune
 2. Totalrådgiver: Skala Arkitekter A/S
 3. Arkitekt: Skala Arkitekter A/S
 4. Ingeniør: Ingeniørgruppen Vestjylland ApS
 5. Hovedentreprenør: Thyholm Murer A/S