Byggefakta forside
Ugens projekt

Andelstanken lever i Lisbjerg

I Lisbjerg ved Aarhus opføres nye andelsboliger. Projektet er døbt haveHUSENE og består af 44 boliger samt et fælleshus.

Andelstanken lever i Lisbjerg

Der er langt mellem opførelsen af nye andelsboliger, men i Lisbjerg ved Aarhus har Kuben Management A/S succes med den kollektive ejerform.

Projektet er døbt haveHUSENE og består af 44 boliger samt et fælleshus. De første 5 er solgt som ejerboliger, men de øvrige 39 boliger bliver andelsboliger, og der mangler kun at blive solgt nogle få andele før foreningen kan stiftes.

Bebyggelsen er tegnet af det Aarhus-baserede arkitektfirma Transform og består af tre boligtyper: Townhouses i tre etager, rækkehuse i to etager og 1-plans lejligheder. Tilsammen danner de en åben boligkarré med en grøn fælleshave og fælleshus i midten. Samlet opføres der 4.572 m2 nybyggeri.

2021-uge50-ugens-projekt-lisbjerg-960

Billedkreditering: Transform ApS

En anderledes bygherrerolle

Kuben Management A/S har udviklet projektet, og de kommer også til at følge projektet til dørs. Men da der er tale om andelsboliger, vil det formelt være andelsforeningen, der overtager bygherrerollen, når byggearbejdet går i gang. Kuben Management som det, projektleder Lars Faber bedst kan beskrive som en ”delegeret bygherre”, og når andelsforeningen tager over, fortsætter de som bygherrerådgiver.

De overordnede rammer for byggeriet ligger allerede fast, men de kommende andelshavere vil få indflydelse på rammerne om deres nye hjem. Det gælder blandt andet de grønne fællesarealer og fælleshusets anvendelse.

Gå ikke glip af vigtige projekter - prøv vores Projektdatabase i dag >>

2021-uge50-ugens-projekt-lisbjerg-960-2

Billedkreditering: Transform ApS

Grønne visioner

De grønne elementer har fra starten været et væsentligt element for projektet. Både af rekreative hensyn, men også med henblik på bæredygtighed.

Det kommer blandt andet til udtryk i form af tiltag, der skal bevare den lokale biodiversitet. Der er indgået samarbejde med Bevaringsbanken om etablering af en såkaldt ”genbank”. På fællesarealet plantes en have med bevaringsværdige lokale planter. Her kan der fx blive plads til træer med en lokal æblesort.

Bygningerne bliver DGNB-certificeret og bygges således med høje krav til både lav miljøbelastning og godt indeklima. Der kommer også ladestandere til el-bilerne, så beboerne kan være miljømæssigt godt kørende.

2021-uge50-ugens-projekt-lisbjerg-960-3

Billedkreditering: Transform ApS

Travlhed i byggebranchen

Byggebranchen er i øjeblikket presset på kapaciteten. Og de udfordringer er byggeriet i Lisbjerg heller ikke gået helt fri af. Lige nu arbejder bygherren på livet løs med at få enderne til at mødes, og efter planen tager totalentreprenør Rasmus Jakobsen A/S første spadestik til foråret 2022.

2021-uge50-ugens-projekt-lisbjerg-720

Billedkreditering: Transform ApS

Projektdetaljer

 1. Adresse: Lisbjergbakken, 8200 Aarhus N
 2. Start: April 2022
 3. Slut: September 2023
 4. Stadie: Licitationsresultat
 5. Bygningsart: Nybyggeri
 6. Areal: 4.572 kvadratmeter
 7. Budget: 72 mio. kr.

Materialer

 1. Råhus: Beton / Letbeton
 2. Facade: Tegl, Træ
 3. Tag: Tagpap, Mos/sedum
 4. Varme: Gulvvarme
 5. Varmekilde: Fjernvarme
 6. Vinduer: Træ/alu
 7. Gulv: Træ

Deltagere

 1. Bygherre: Kuben Management A/S (delegeret)
 2. Arkitekt: Transform ApS
 3. Landskabsarkitekt: Transform ApS
 4. Ingeniør: LB Consult A/S
 5. Totalentreprenør: Rasmus Jakobsen A/S