Byggefakta
Ugens projekt

Helstedgård – en historisk bygning får nyt liv

Senere i år begynder en gennemgribende restaurering af den historiske hovedbygning, og i 2023 vil 8 lejligheder stå klar til indflytning.

Helstedgård – en historisk bygning får nyt liv

Snart kommer der nyt liv i Helstedgård. Senere i år begynder en gennemgribende restaurering af den historiske hovedbygning, og i 2023 vil 8 lejligheder stå klar til indflytning.

Lige nu er Helstedgård langt fra fordums storhed. Bygningen, der i 1917 blev opført efter alle kunstens regler af den velhavende hestehandler Christian Valdemar Rasmussen, er i den grad mærket af tidens tand. Planerne om restaurering har ligget lidt stille, mens Projektudvikler Steen Jørgensen fra Profilsystemer A/S de seneste år har lagt kræfterne i udviklingen af Sporbyen Scandia, men nu tiden kommet til at udvikle Helstedgård.

Bygningen udgør samlet 1.274 m2 og vil med restaureringen blive indrettet til 8 lejligheder samt en række fællesfaciliteter i form af gæsteværelser, festsal, værksted mv.

2022-uge2-ugens-projekt-helstedgaard-720-2

Billedkreditering: Randers Arkitekten ApS

Hvis væggene kunne tale

Bygningen hører til blandt de mest interessante historiske bygninger i Randers. Hele historien er veldokumenteret og fortæller blandt andet, at længerne omkring hovedbygningen blev brugt af både tyskere og den amerikanske olievirksomhed DAPCO under 2. Verdenskrig. Og efter krigen omdannede Borup Kommune bygningerne til flygtningelejr.

Da Randers' villakvarterer voksede frem i 1970’erne blev længerne revet ned, og kun hovedbygningen blev bevaret.

En gennemgribende restaurering

Billedkreditering: Randers Arkitekten ApS

En gennemgribende restaurering

Bygningen har set bedre dage, og der skal blandt andet etableres nye etagedæk. Men der er stadig bevaret flere elementer fra den oprindelige indretning, som det vil være muligt at restaurere, fortæller projektudvikler Steen Jørgensen. Planen er at genanvende så meget som muligt af de oprindelige bygningsdele. Samtidigt skal de nye elementer udføres i stil med det oprindelige. Så der vil være både stuk og paneler, og muligvis vandhaner i kobber, i de nye lejligheder.

”Man skal kunne føle, at man flytter ind i en over 100 år gammel bygning” - Projektudvikler Steen Jørgensen

Randers Arkitekten ApS har sammen med Rådgivende Ingeniørfirma Søren Sørensen A/S fået ansvaret for at konkretisere visionerne. De er nu gået i gang med at udarbejde myndighedsprojektet, og ifølge planen kan byggearbejdet begynde efter sommerferien. Profilsystemer A/S står som totalentreprenør selv for gennemførelsen af byggeprojektet.


Projektdetaljer

 1. Adresse: Borup Alle 1, 8920 Randers NV
 2. Start: August 2022
 3. Slut: Maj 2023
 4. Stadie: Licitationsresultat
 5. Bygningsart: Renovering
 6. Areal: 1.274 kvadratmeter
 7. Budget: 15 mio. kr.

Materialer

 1. Facade: Tegl
 2. Gulv: Træ
 3. Tag: Glaseret Tegl
 4. Varme: Radiator, Gulvvarme
 5. Varmekilde: Fjernvarme
 6. Vinduer: Træ

Deltagere

 1. Bygherre: Profilsystemer A/S
 2. Totalentreprenør: Profilsystemer A/S
 3. Arkitekt: Randers Arkitekten ApS
 4. Ingeniør: Rådgivende Ingeniørfirma Søren Sørensen A/S