Du er her

Tilbagegang for de store byggeprojekter: Har markedet toppet?

01. juni 2018

Byggepipeline.dk - Se projekter +50 mio. kr.Byggepipeline.dk har netop offentliggjort nye tal, der giver overblik over store byggeprojekter (anlægsprojekter undtaget) med budget over 50 millioner kr. Tallene viser, at der er planlagt 523 byggeprojekter med en samlet værdi på lige knap 81,5 mia. kr. de kommende 12 måneder. Det er en tilbagegang på 8% svarende til 7,6 milliarder kr. i forhold til pipelinelisten fra februar.

Nye tal over store byggeprojekter med budget over 50 mio. kr. (anlægsprojekter undtaget) for de kommende 12 måneder er netop blevet offentliggjort.

"Der er fortsat godt gang i byggeriet. Det går stærk, og 2018 ser ud til at blive endnu et rekordår. Men for første gang i de seneste 12 måneder ser vi nu, at byggepipelinen for de store projekter med budget over 50 millioner kr. falder, når vi kigger et år frem. Branchen har længe kørt i et højt tempo, og med den nye pipeline ser det altså ud til, at der kommer en lille opbremsning på markedet, da flere større projekter begynder at blive udskudt. Der er både tilbagegang for den private sektor, men også regionerne og kommunerne har færre af de helt store projekter, når vi kigger 12 måneder frem sammenlignet med den seneste pipeline", fortæller adm. direktør Thomas Bejer-Andersen fra Byggefakta A/S.

De private bygherrer dominerer fortsat

De private bygherrer sidder fortsat på langt størstedelen af de store byggeprojekter på trods af en lille tilbagegang i forhold til februars pipeline. Ifølge de nye tal fra byggepipeline.dk, tegner det sig positivt for den private sektor, som forventes at igangsætte 324 byggeprojekter for hele 51 mia. kr. De private bygherrer står således for 63% af det samlede byggeri de kommende 12 måneder. De almene boligselskaber går frem med 11%, hvilket svarer til 1,6 mia. kr., her er det især planlagte renoveringsprojekter, der trækker niveauet op. Det er dog i særdeleshed staten, der har skruet op for investeringerne med en fremgang på hele 30%, mens regionernes og kommunernes andel af de store projekter er faldet, når vi sammenligner med februars pipeline. De nye tal viser nemlig, at de blot udgør henholdsvis 8% og 6% af de store udbud, når vi kigger 12 måneder frem.

Byggepipeline bygherretyper Fordelingen af bygherretyper fra august 2015 til maj 2018 (Kilde: Byggepipeline.dk)

Hovedstaden sidder på halvdelen af de store udbud – og Syddanmark går frem

Hovedparten af de store byggeprojekter ligger fortsat i hovedstaden, og regionen tegner sig for hele 51% af de store projekter de kommende 12 måneder mod 48% i februar. På trods af regionen får en lille tilbagegang på 1 mia. kr., går de procentvis frem i forhold til de andre regioner, det skyldes, at de øvrige regioner, foruden Region Syddanmark, er gået tilsvarende eller endnu mere tilbage.

”Det er dog endnu for tidligt, at sige om tilbagegangen er en forbigående eller en mere generel tendens på markedet. Samtidig skal vi også huske på, at den nye byggepipeline fortsat indeholder planlagte projekter for 81 mia. kr. de kommende 12 måneder, hvilket er et markant højere niveau, end vi har set på samtlige pipelinelisterne tilbage i både 2016 og 2017”, fortæller direktøren fra Byggefakta.

Det ser særlig godt ud for Region Syddanmark, som går frem med hele 19% i forhold til februar, og dermed trækker niveauet godt op. Hele 1,9 mia. kr. går de frem de kommende 12 måneder, hvilket betyder, at projekterne i Syddanmark udgør 15% af de store projekter.

Region Sjælland er derimod særligt hårdt ramt. Når vi ser 12 måneder frem, er der planlagt projekter for 7,4 mia. kr. i regionen, hvilket næsten er en halvering sammenlignet med pipelinen fra februar, hvor udsigten var projekter for 14,6 mia. kr. Tilbagegangen for de store projekter i regionen skyldes primært, at flere store projekter er blevet udskudt ift. sidste pipeline. Det er blandt andet det store projekt omkring Sjællands Universitetshospital, der alene har en totalpris på mere end 2,1 mia. kr.  

Byggepipeline regioner Udviklingen af byggeprojekter i regionerne fra maj 2016 til maj 2018 (Kilde: Byggepipeline.dk)

 

HENT DEN NYE PIPELINELISTE GRATIS HER

 

Presseomtale af de nye pipelinelister:

Altinget – den 6. juni 2018: Færre store byggeprojekter i Støbeskeen
Dagens Byggeri – den 6. juni 2018: Toppen måske nået for de store projekter
Ejendomswatch – den 6. juni 2018: Antallet af nye store byggeprojekter har toppet