Byggefakta forside
Markedsrapporter

Følg de nyeste trends for byggeriet

2023 blev et udfordrende år for den professionelle byggebranche, hvor den samlede anlægssum landede på det laveste niveau siden 2020. Få den endelige status for projektmarkedet her. 

Markant tilbagegang for byggeriet i 2023

14%. Så meget gik det professionelle projektmarked tilbage i 2023 i forhold til 2022 målt på igangsatte byggeprojekter, viser helt nye tal fra vores seneste rapport "Trends for byggebranchen 2019-2023". Der er dog stor forskel på, hvordan de forskellige områder har klaret sig.

Hent rapporten her.

hele landet 2023

Trods udfordrende markedsvilkår og byggeomkostningernes himmelflugt formåede byggebranchen at navigere igennem et turbulent 2023. Ifølge den seneste rapport fra Byggefakta A/S blev der igangsat byggeprojekter for 96 mia. kr. i 2023, hvilket dog også er en markant nedgang fra 112 mia. kr. året før. Nedgangen i aktivitetsniveauet afspejler det komplekse landskab, som branchen har været præget af i 2023, hvor nogle områder har været under hårdt pres, men andre fortsat har oplevet vækst.

”Rapporten dækker perioden på fem år fra 2019 frem til 2023 og tager os således fra en periode i 2019, hvor byggebranchen kørte i højeste gear og gennem to udfordrende perioder med først pandemi og siden krig i Europa.”, forklarer senioranalytiker Rasmus Schulian fra Byggefakta A/S.

Hent den nye rapport "Trends for byggebranchen 2019-2023" her >>

Dyb krise i boligbyggeriet

Rapportens største hovedgruppe, Boliger, kaster store skygger over projektmarkedet, som ellers frem til 2019 var den primære drivkraft bag byggeriets vækstrejse, som selvsamme boligbyggeri nu er med til at stække.

Boliger 2023

"Den mest sårbare del af projektmarkedet har uden tvivl nybyggeri af boliger, der er præget af stor tilbagegang og fortsat er udfordret. Samlet set er der blevet igangsat nye boliger for ca. 19 mia. kr. i 2023 mod ca. 33 mia. kr. i 2019. Både alment og privat nybyggeri er nærmest halveret.", forklarer Rasmus Schulian. 

Nedgangen i boligbyggeriet har især sat sig i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, hvor boligbyggeriets krise raser mest, men ingen regioner har kunne se sig fri for nedgang i denne hovedgruppe. "Det så længe ud til, at Region Sjælland ville holde niveauet fra 2022, men i sidste kvartal af 2023 er flere store projekter blevet udskudt. Generelt gælder det for hele landet, at de fleste projekter nu er blevet foreløbigt udskudt til 2024, hvor der nu er en stor pipeline af planlagte projekter", fortsætter Rasmus Schulian. 

Anlægsarbejder holder hjulene i gang

For at finde byggebranchens største lyspunkt i, skal vi henlede vores opmærksomhed til hovedgruppen "Anlægsarbejder", som i modsætning til mange andre dele af projektmarkedet har oplevet betydelig vækst i løbet af den femårige periode fra 2019 til 2023.

Anlægsarbejder 2023

"Hovedgruppen Anlægsarbejder befandt sig på et lavpunkt i 2019, hvor der kun blev igangsat projekter for 9 mia. kr. Siden da er det kun gået en vej, og i 2023 rundede hovedgruppen 20 mia. kr. målt på igangsatte projekter", forklarer Rasmus Schulian. 

Anlægsarbejder kan altså bryste sig af at være den hovedgruppe, som viser den mest entydige positive udvikling i 2023 - og dermed spiller en vigtig rolle i, at byggeriet ikke står stille. Det er især fjernvarmeudbygningen, der holder anlægsarbejderne beskæftiget.

Rapporten "Trends for byggebranchen 2019-2023" er klar til fri download her >>

De 10 største projekter i 2023

Ud over at afdække de aktuelle tendenser i projektmarkedet, får du også Top-10 lister over branchens mest aktive aktører. Disse lister giver dig et hurtigt og overskueligt overblik over de største projekter, der så dagens lys i 2023. Derudover får du unik oversigt over de 10 mest aktive aktører i byggebranchen, herunder bygherrer, arkitekter, ingeniører, hoved- og totalentreprenører samt bygherretyper i perioden fra 2019-2023.

Faktaboks om rapporten

Rapporten ”Trends for byggebranchen 2019-2023” er udgivet af Byggefakta A/S. Byggefakta er Danmarks førende leverandør af information om offentlige og private bygge- og anlægsprojekter til den professionelle byggebranche. Rapporten indeholder statistik for det professionelle projektmarked i 2023. Bemærk! Rapportens tal er opgjort uden Femern-Bælt forbindelsen.

Rapportens data omfatter både offentlige og professionelle private byggeprojekter. Data omfatter ny-, til- og ombygninger, ind- og udvendige renoveringer samt anlægsarbejde. Tallene dækker ikke privat personers byggeri af et nyt parcelhus eller en ny carport. Totalsummen for et byggeprojekt registreres i statistikken i den måned, hvor byggeriet igangsættes. Ved indsamlingen af informationer til rapporten har researchafdelingen hos Byggefakta været i kontakt med beslutningstagerne på hvert byggeprojekt op til 10 gange. Dermed er der samlet set gennemført ca. 100.000 research-interviews fordelt på mere end 13.000 byggeprojekter for at tilvejebringe og verificere rapportens data. Rapporten kan downloades gratis via www.byggefakta.dk. 

Rapporten kan frit citeres med behørig kildeangivelse.

Download rapporten

Med rapporten ”Trends for byggebranchen Q4 2023” får du den endelige opgørelse for det professionelle projektmarked i 2023 - sammenholdt med udviklingen fra 2019-2022.

Alt, du skal gøre, er at udfylde formularen - så der er ingen grund til ikke at holde sig opdateret!